
Materiale de constructii pentru pereti
Ce sa alegi intre BCA si blocuri de caramida ceramica?
Ambele sunt materiale eficiente, populare si des recomandate, iar alegerea depinde doar de preferintele fiecaruia. Persoanele mai inclinate spre traditii tind sa aleaga caramida care este folosita de milenii in constructii, in timp ce persoanele mai inclinate spre modernitate vor alege BCA-ul, ce exista de aproape un secol. Ambele materiale prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje:
Avantajele utilizarii BCA-ului
· Usor de montat – timp redus de montaj si costuri mai mici;
· Izolare termica si fonica foarte buna – BCA-ul nu necesita straturi de izolatie;
· Rezistent la cutremure – structura durabila;
· Rezistent la incendiu – este imun la ardere;
· Permite permeabilitatea vaporilor – previne aparitia condensului si a mucegaiului;
· Nu este poluant – este realizat din materiale natural
Materiale de constructii pentru cladiri moderne
De cele mai multe ori, atunci cand se ia decizia construirii unui camin calduros, prima intrebare apare in momentul in care trebuie sa alegem din ce materiale va fi construit. Sfaturile primite de la prieteni se vor rezuma la materialele clasice, caramida sau BCA insa, daca apelam la sfatul expertilor vom vedeam ca avem o gama mult mai variata de materiale ce se potriveste proiectului dumneavoastra.
Tipuri de pereti
Peretii se impart in mai multe categorii, in functie de sarcinile pe care le preiau.

Pereti structurali / portanti
Peretii structurali sustin intreaga greutate a constructiei si principalul rol al acestora este de a prelua incarcarile date de cutremure.

Pereti nestructurali / de compartimentare
Acest tip de perete are rolul de a delimita anumite spatii din imobil si de a le izola fonic.

Pereti de umplutura la constructiile in cadre
Rolul principal al peretilor de umplutara este cel de izolare (fonica si termica) dar au rol secundar si in rezistenta cladirii.

Zidarie portanta/ confinata
Este solutia potrivita pentru cladirile cu regim mic de inaltime, ale caror pereti au in mare parte un rol portant. Zidaria portanta se realizeaza din blocuri ceramice, BCA sau din caramizi presate pline si inchise cu stalpi din beton armat in partea superioara. Planseele sunt realizate de obicei din beton armat, insa se poate folosi si structura din lemn sau metal.

Structuri in cadre din beton armat (stalpi si grinzi)
Se utilizeaza la cladiri cu mai multe niveluri, intrucat acestea permit posibilitati de recompartimentare ulterioara. Stalpii, grinzile si planseele se realizeaza din beton armat, productie proprie.

Structuri din lemn masiv, lamelar
Peretii, planseele si sarpantele sunt realizate din lemn masiv si placi de OSB. Compartimentarea interioara se face din gips-carton.

Structuri realizate din cofraje termoizolante si beton armat
Este o solutie moderna ce presupune utilizarea unor cofraje termoizolante din polistiren expandat sau PIR, ce asigura termoizolarea casei. Planseele se realizeaza din beton armat, iar peretii vor fi tencuiti sau placati cu gips-carton.

Structuri din profile metalice
Utilizarea profilelor metalice din otel zincat, procesate la rece, reprezinta o solutie ultra moderna. Datorita preciziei acesteia, cat si timpului redus de executie, acest sistem structural a ajuns atat in topul preferintelor persoanelor fizice, dar si a dezvoltatorilor imobiliari.